Higiene bucal

La cavitat bucal és especialment susceptible als efectes tòxics tant de la quimioteràpia com de la radioteràpia.

descargaHabitualment el tractament de càncer es basa en l’administració de quimioteràpia, radioteràpia i/o cirurgia, depenent del tipus de tumor i la seva fase de desenvolupament. Són molts els beneficis que es deriven d’aquestes teràpies, però també és freqüent l’aparició d’efectes secundaris locals i sistèmics. La cavitat bucal és especialment susceptible als efectes tòxics tant de la quimioteràpia com de la radioteràpia.

Entre altres conseqüències,  aquests tractaments impedeixen que les cèl·lules de la boca es renovin,  aleshores la mucosa es fa molt prima i fàcilment ulcerable. Encara que gran part d’aquests efectes secundaris són inevitables, si s’instauren pautes d’higiene bucal adequades, s’aconsegueixen eliminar infeccions bucals i factors nocius per a la mucosa. 

Pautes d’higiene

– Raspallar-se les dents i la llengua després de cada àpat i abans d’anar a dormir amb un        raspall suau. Si la xifra de plaquetes fos per sota de 50.000 g/l, utilitzar només el dit amb    una gasa estèril.

– Realitzar glopejos bucals freqüents amb bicarbonat o un col·lutori sense alcohol.

– Triar aliments tous i humits que siguin fàcils d’empassar.

– Evitar menjars massa calents o freds.

– Tenir cura de les comissures bucals, hidratant-les amb vaselina si estan lesionades.

– Si ha de consultar a un dentista, demani assessorament primer als professionals que l’atenen.

Aquesta entrada s'ha publicat en Educació sanitària i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari